top of page

Casa 🏡 nZEB

Obiectivul unei constructii "nZEB" este de a minimiza impactul asupra mediului si de a reduce costurile de energie pentru proprietar.


casa nZEB

Ce este casa nZEB?


Casa nZEB (net Zero Energy Building) este o constructie eficienta din punct de vedere energetic, care produce suficienta energie din surse regenerabile pentru a acoperi nevoile sale energetice anuale. Aceste case sunt proiectate sa fie extrem de izolate, sa utilizeze sisteme de incalzire, ventilatie si aer conditionat de inalta eficienta si sa utilizeze surse regenerabile de energie, cum ar fi panouri solare sau turbine eoliene pentru a produce energie electrica.


De asemenea, casele nZEB sunt proiectate sa minimizeze pierderile de energie prin intermediul unei bune izolatii termice, utilizarea unor sisteme eficiente de iluminat si echipamente electrice cu consum redus de energie. In plus, aceste case pot fi dotate cu sisteme de colectare si stocare a apei de ploaie, precum si cu sisteme de reciclare a apei uzate.


Legislatie nZEB


Legislatia privind casele nZEB poate varia in functie de tara sau regiune, dar in general, acestea sunt promovate prin intermediul standardelor de constructie si a cerintelor energetice ale cladirilor. In Europa, de exemplu, cladirile trebuie sa indeplineasca cerintele Directivei privind performanta energetica, ce stabileste standarde minime pentru eficienta energetica a constructiilor noi sau reabilitate.


Mai mult, in unele tari precum Germania, exista si o schema de finantare guvernamentala pentru construirea de case nZEB, ceea ce poate face aceasta optiune mai atractiva pentru dezvoltatorii imobiliari si proprietarii de case.


De asemenea, exista organizatii care promoveaza casele nZEB si ofera certificari pentru cladirile care indeplinesc anumite criterii de performanta energetica si de sustenabilitate.


Legislatia privind casele nZEB poate varia in functie de regiunea geografica, insa exista standardizari si scheme de finantare care incurajeaza construirea de case eficiente din punct de vedere energetic.

Ce criterii trebuie sa respecte o casa nZEB in Romania?

In Romania, casele nZEB trebuie sa respecte cerintele si standardele prevazute de Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, care transpune Directiva europeana 2002/91/CE în legislatia nationala. Aceasta stabileste cerinte minime de performanta energetica pentru cladiri, inclusiv case nZEB.


Conform legii, casa nZEB trebuie sa respecte urmatoarele criterii:

  • Eficienta energetica: constructia trebuie sa aiba un consum energetic net anual egal cu zero sau foarte aproape de zero.

  • Productie de energie regenerabila: constructia trebuie sa produca suficienta energie din surse regenerabile (panouri solare, turbine eoliene sau pompe de caldura) pentru a acoperi consumul de energie.

  • Izoaltie termica: constructia trebuie sa fie izolata termic astfel incat sa reduca pierderile de caldura si sa minimizeze nevoia de incalzire.

  • Ventilatie eficienta: constructia trebuie sa fie dotate cu sisteme eficiente de ventilare, care permit circulatia aerului fara a pierde caldura.

  • Iluminat si echipamente electrice eficiente: dotarea constructiei cu echipamente electrice si sisteme de iluminat cu consum redus de energie.

De asemenea, in Romania exista programul Casa Verde, care ofera finantare pentru investitii in eficienta energetica si utilizarea surselor de energie regenerabila in cladiri, inclusiv case nZEB. Proprietarii de case pot solicita fonduri pentru achizitionarea si instalarea de sisteme eficiente de incalzire, ventilatie si aer conditionat, panouri solare, pompe de caldura si alte echipamente de energie regenerabila.


Criteriile unei case nZEB presupun ca aceasta trebuie sa fie eficienta din punct de vedere energetic, sa utilizeze surse regenerabile de energie, sa fie bine izolata termic, sa aiba un sistem de ventilatie eficient si sa fie dotata cu echipamente electrice si de iluminat cu consum redus de energie.


Care este noua legislatie pentru case nZEB din 2021?


Noua legislatie pentru case nZEB (cladiri cu emisii reduse sau aproape zero) a fost implementata prin Ordinul nr. 619/2021 emis de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei in data de 22 iulie 2021.


Acest ordin a stabilit cerintele de performanta energetica pentru cladirile cu emisii reduse sau aproape zero (nZEB), in conformitate cu Directiva 2018/844/UE privind performanta energetica a cladirilor.


Potrivit ordinului, o casa nZEB trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:

  • Consumul anual de energie primara pentru incalzire, racire, iluminare, ventilare si apa calda menajera trebuie sa fie sub 60 kWh/m2/an.

  • Eficienta energetica a invelisului cladirii trebuie sa fie cel putin de clasa A, conform cerintelor din standardul SR EN ISO 52016-1:2017.

  • Sistemul de incalzire trebuie sa aiba o eficienta energetica de cel putin 90%, iar sursa de incalzire trebuie sa utilizeze energie regenerabila sau tehnologii cu emisii scazute de carbon.

  • Sistemul de racire trebuie sa fie proiectat astfel incat sa utilizeze surse de energie regenerabila sau tehnologii cu emisii scazute de carbon.

  • Constructia trebuie sa aiba un nivel minim de productie a energiei electrice din surse regenerabile, astfel incat sa compenseze consumul anual de energie electrica.

  • Consumul de apa din cladire trebuie sa fie redus prin utilizarea de tehnologii si echipamente eficiente din punct de vedere al consumului de apa.

  • Constructia trebuie sa aiba o valoare maxima a emisiilor de gaze cu efect de sera de 5 kg CO2/m2/an.

Aceste criterii se aplica tuturor cladirilor noi care urmeaza sa fie construite in Romania, incepand din ianuarie 2022. De asemenea, aceste criterii pot fi aplicate si pentru cladirile existente care urmeaza sa fie renovate sau modernizate pentru a atinge nivelul de performanta al caselor nZEB.

 

Ne ocupam de intocmirea documentatiilor pentru obtinerea de Avize si Acorduri strict pentru lucrarile aflate sub contract cu biroul nostru de proiectare!

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page