top of page

Receptia Constructiei

Realizarea receptiei constructiei este un proces important in ceea ce priveste confirmarea faptului ca aceasta este gata pentru a fi folosita. Receptia constructiei implica verificarea lucrarilor executate, a materialelor folosite si a documentatiei tehnice.

⚠️ Receptia constructiei se realizeaza doar atunci cand toate lucrarile, atat de constructii / instalatii si racorduri cat si de finisaje, sunt incheiate! Practic, constructia trebuie sa fie gata pentru a fi data in exploatare (la cheie).


Participanti

  • Beneficiarul / proprietarul constructiei: persoana sau entitatea care a comandat constructia si care va beneficia de aceasta. ATENTIE! Beneficiarul este responsabil pentru respectarea tuturor cerintelor legale si reglementarilor aplicabile!

  • Dirigintele de santier: este responsabil cu privire la supravegherea si coordonarea lucrarilor de construire precum si asigurarea respectarii normelor si legislatiei in vigoare, comunicarea cu RTE, beneficiarul si proiectantii. Vezi Blog >

  • Responsabil Tehnic cu Executia (RTE): responsabil cu verificarea si controlul calitatii lucrarilor de constructie. Vezi Blog >

  • Proiectantii - arhitecti, ingineri (rezistenta, instalatii) si alte persoane implicate in proiectarea si supervizarea constructiei. Acestia sunt responsabili pentru asigurarea calitatii si corectitudinii proiectelor de specialitate conform legislatiei in vigoare.

  • Constructorul - firma sau compania care a realizat lucrarile de desfiintare/construire. Constructorul este responsabil pentru asigurarea conformitatii cu proiectele tehnice vizate spre neschimbare, precum și cu reglementarile aplicabile. ✅Vezi Blog >

  • Inspectorii ISC/IRCBI - persoane calificate care efectueaza verificari si inspectii ale lucrarilor in timpul procesului de constructie si inainte de receptia finala a acesteia.

Este important ca toti membrii sa comunice in mod eficient pe toata perioada derularii lucrarilor de construire pentru a asigura calitatea acestora, respectarea proiectelor tehnice in executie si a normelor in vigoare.


Verificarea calitatii in cadrul receptiei


Pasul 1 > Verificarea conformitatii cu proiectul si cu normativele in vigoare

Pasul 2 > Verificarea calitatii lucrarilor executate

Pasul 3 > Verificarea starii constructiei

Pasul 4 > Verificarea documentelor tehnice

Pasul 5 > Stabilirea eventualelor neconformitati si eventuale masuri aplicabile


Dupa finalizarea procesului, se intocmeste un proces-verbal de receptie, care atesta faptul ca lucrarile executate sunt in conformitate cu proiectele tehnice vizate spre neschimbare si Autorizatia de Construire aferenta.


Pasul 1 Verificarea conformitatii


Verificarea conformitatii cu proiectul si cu normativele in vigoare este un aspect crucial al procesului de receptie a constructiei. Acest pas implica compararea constructiei realizate cu proiectele tehnice si alte documente tehnice care descriu modul in care trebuie sa fie executata constructia. Scopul acestei verificari este de a confirma ca lucrarile sunt realizate in conformitate cu proiectele tehnice si ca respecta normativele si legislatia in vigoare.


In cadrul acestei verificari, se urmaresc aspecte precum dimensiunile si volumetria constructiei, amplasarea elementelor constructiei, caracteristicile materialelor folosite, metodele de fixare si montare, detalii tehnice si alte elemente relevante din proiect. De asemenea, se vor verifica aspectele privind securitatea constructiei si protectia impotriva incendiilor.


Este important ca aceasta verificare sa fie efectuata cu atentie, pentru a preveni eventuale probleme sau neconformitati ulterioare. Daca se constata nereguli, acestea trebuie sa fie remediate inainte de finalizarea procesului de receptie. Odata ce constructia a fost verificata si se confirma ca este conforma cu proiectul si cu normativele in vigoare, se poate trece la etapa urmatoare a procesului de receptie.


Pasul 2 Verificarea calitatii


Verificarea calitatii lucrarilor executate este un alt aspect important al procesului de receptie a constructiei. Acest pas implica verificarea daca lucrarile executate au fost realizate cu atentie si sunt conforme cu standardele de calitate aplicabile.


In timpul acestei verificari, se analizeaza atat aspectele estetice, cat si cele tehnice ale lucrarilor. Se verifica, de exemplu, uniformitatea aspectului elementelor constructiei, calitatea finisajelor, aspecte tehnice precum modul de fixare si montare, dimensiunile si forma structurilor, etc.


Verificarea calitatii lucrarilor este importanta pentru a asigura calitatea si durabilitatea constructiei. Daca sunt identificate deficiente in timpul acestei verificari, acestea trebuie remediate inainte de finalizarea procesului de receptie.


Pasul 3 Verificarea starii constructiei


Scopul acestei verificari este de a identifica eventualele deteriorari sau probleme aparute pe parcursul executarii lucrarilor, sau ulterior finalizarii acestora.


In timpul acestei verificari, se analizeaza atat aspectele estetice, cat si cele functionale ale constructiei. Se verifica, de exemplu, integritatea structurilor, prezenta fisurilor, nivelul de umiditate sau infiltrare, sau alte probleme ce ar putea afecta durabilitatea si siguranta constructiei.


Este important ca aceasta verificare sa fie efectuata cu atentie, deoarece eventualele probleme identificate ar trebui sa fie remediate inainte de utilizarea constructiei. Daca se constata nereguli sau probleme, acestea trebuie sa fie raportate catre constructor, pentru a fi remediate inainte de finalizarea procesului de receptie.


Pasul 4 Verificarea documentelor tehnice


Verificarea documentelor tehnice este o alta etapa a procesului de receptie a constructiei, care consta in verificarea documentatiei intocmite pe parcursul derularii lucrarilor de construire, compusa din procese-verbale pentru fazele determinante ale executiei, certificate de conformitate, etc.


Aceste documente legale sunt intocmite si pastrate de catre Dirigintele de Santier / RTE si se vor depune la Cartea Constructiei.


Pasul 5 Neconformitati si masuri


In timpul procesului de receptie a constructiei, este posibil sa apara neconformitati sau deficiente care trebuie remediate inainte de a fi data in exploatare.


Atunci cand sunt identificate neconformitati, trebuie stabilite masurile corective necesare pentru a le remedia. Aceste masuri pot include, printre altele, repararea sau inlocuirea elementelor deteriorate, ajustarea unor aspecte care nu corespund standardelor sau specificatiilor, sau alte actiuni necesare pentru a asigura conformitatea cu proiectul si cu normativele in vigoare.


Este important ca aceste neconformitati sa fie raportate constructorului, care va fi responsabil de remedierea lor. In general, constructorul va fi responsabil de remedierea neconformitatilor intr-un termen specificat in contractul de constructie. In cazul in care constructorul nu poate remedia neconformitatile intr-un interval de timp adecvat, se pot aplica penalitati sau se poate recurge la alte solutii legale.


Odata ce toate neconformitatile au fost remediate si s-a confirmat ca lucrarile sunt realizate in conformitate cu proiectele tehnice si normativele in vigoare, se poate finaliza procesul de receptie a constructiei si aceasta poate fi data in exploatare.

 

Ne ocupam de intocmirea documentatiilor pentru obtinerea de Avize si Acorduri strict pentru lucrarile aflate sub contract cu biroul nostru de proiectare!

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page