top of page

Amplasarea casei pe teren - Distante minime intre cladiri

Amplasarea casei pe teren este un proces foarte important. Alegerea amplasamentului corect poate afecta in mod semnificativ confortul, siguranta si valoarea proprietatii.


Amplasare constructie pe teren

Constructia in raport cu terenul


Pentru a intelege cum putem amplasa corect constructia pe teren, trebuie sa intelegem care sunt limitele construibile si conditiile impuse de Regulamentul Local de Urbanism (RLU) asupra lotului de teren la care ne raportam.


Pentru a putea amplasa corect constructia pe teren, aceasta rebuie sa respecte:

  • POT - procentul de ocupare maxim admis (suprafata construita admisa).

  • CUT - coeficientul de utilizare maxim admis (suprafata desfasurata admisa).

  • Amplasamentul acesteia pe teren trebuie sa respecte retragerile (distantele) minime fata de limitele terenului si fata de alte proprietati invecinate.

  • Inaltimea maxima admisa.

Daca toate cele enumerate mai sus sunt respectate, trebuie sa ne asiguram ca indeplinim din punct de vedere legal si aspectele civile:

  • Protectia mediului: constructia trebuie sa respecte regulile privind protectia mediului si sa nu afecteze negativ mediul inconjurator si vecinatatile.

  • Normele de siguranta: constructia trebuie sa respecte standardele de siguranta conform legislatiei si normativelor in vigoare.

  • Drepturile de proprietate: trebuie sa se respecte drepturile de proprietate ale vecinilor si sa se evite orice probleme legate de acces, drepturi de trecere / servitute sau limite ale proprietatii.

Distantele minime admise ⚠️ Grad II RF


Distantele minime intre cladiri variaza in functie de reglementarile locale si pot fi afectate de diferiti factori, cum ar fi dimensiunile cladirii, inaltimea, amplasamentul, gradul de rezistenta la foc, etc. In general, regulile privind distantele minime intre cladiri au scopul de a asigura accesul la lumina, aer si intimitate intre proprietatile vecine si de a preveni extinderea incendiilor de la o cladire la alta.


In Romania, conform Legii 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, distantele minime intre cladiri depind de planurile urbanistice ale zonei respective, dar in general:

  • Distanta minima intre cladire si limita de proprietate este de jumatate din inaltimea la streasina dar nu mai putin de 3 metri si se masoara intre peretele exterior al cladirii (la finit) si limita de proprietate.

  • Distanta minima intre doua cladiri vecine este de 6 metri si se masoara intre peretii exteriori ai cladirilor (cu respectarea minimului H/2).

  • In cazul cladirilor de inaltime diferita, distanta minima trebuie sa fie proportionala cu inaltimea cladirii mai inalte.

  • Distanta minima intre cladire si limita de proprietate la strada este de minim 5 metri (daca Regulamentul Local de Urbanism nu specifica altfel) pentru a permite parcarea masinilor.

  • Distanta minima intre cladire si limita posterioara de proprietate este de minim 5 metri (daca Regulamentul Local de Urbanism nu specifica altfel) pentru a crea o distanta de intimitate fata de cladirea invecinata.

Vom prezenta mai jos un amplasament general cu respectarea retragerilor minime intre cladiri aflate in gradul II de rezistenta la foc (locuinte din cadre de B.A. si zidarie, cu placa de B.A. peste ultimul nivel). *B.A. = beton armat

Distantele minime intre cladiri

Pentru constructiile amplasate la calcan (alipite), retragerile sunt similare, insa aici fiecare caz este tratat diferit in functie de zona in care ne aflam si caracteristicile constructiei la care ne alipim.


Regulamentul Local de Urbanism ne cere sa nu lasam sau sa creem calcane vizibile si sa pastram aliniamentul constructiei la care ne alipim (daca aceasta respecta la randul ei RLU).


Alipirea la calcan nu se poate face pe o lungime mai mare de 15 metri fara curte de lumina.

Distantele minime intre cladiri lipite la calcan

Fiecare lot apartine unei lotizari cu un anumit Regulament Local de Urbanism iar conditiile de amplasament difera. Daca deti un teren si vrei sa sti care ii sunt caracteristicile si cum poti construi este recomandat sa apelezi la un arhitect pentru a te asigura ca respecti toate conditiile legale de amplasament / alipire la calcan si pentru a evita eventuale probleme legale sau de constructie pe viitor.


ATENTIE ⚠️ Distantele minime admise prezentate mai sus sunt valabile pentru constructii aflate in gradul II de rezistenta la foc (constructii realizate din cadre de B.A. si zidarie, cu placa de B.A. peste ultimul nivel).


In zonele istorice sau protejate, distantele minime intre cladiri pot fi mai mari decat cele prevazute in mod normal si pot fi supuse altor conditii de avizare.

 

Ne ocupam de intocmirea documentatiilor pentru obtinerea de Avize si Acorduri strict pentru lucrarile aflate sub contract cu biroul nostru de proiectare!

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page